Νέα - εξελίξεις

Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας 

Το PRP (platelet-rich plasma) ουσιαστικά περιλαμβάνει αιμοπετάλια, τα οποία, εκτός από την συμβολή τους στην πήξη του αίματος και τη δημιουργία θρόμβου, συμμετέχουν, με την έκκριση ειδικών πρωτεϊνών, στη φλεγμονή, την αγγειογέννεση, και την ιστική αναγέννηση.

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα με κύρια συμπτώματα την ξηρότητα σε μάτια και στόμα. Και ενώ για την ξηροστομία υπάρχουν ικανοποιητικές συμπτωματικές θεραπευτικές επιλογές, για την ξηροφθαλμία οι επιλογές περιορίζονται κυρίως στη χορήγηση τοπικά τεχνιτών δακρύων, με μέτρια όμως αποτελέσματα.

Στις 31/8/21 δημοσιεύθηκαν από τον AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons: η επίσημη ιατρική εταιρεία των ορθοπεδικών της Αμερικής) οι ΟΔΗΓΙΕΣ (Clinical Practice Guideline) για την ΜΗ-χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) γόνατος.

Σύμφωνα με το Endocrine Society (J Clin Endocrinol Metab 2019; 104:1595) η επανεξέταση γυναικών με οστεοπόρωση ΥΠΟ θεραπεία θα πρέπει να γίνεται σε 1-3 χρόνια, ενώ το American College of Physicians (όπως και το American Academy of Family Physicians) συνιστά έναρξη αγωγής για 5 χρόνια ΧΩΡΙΣ ενδιάμεση παρακολούθηση της BMD (Ann Intern Med....

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανασκόπηση όλης της βιβλιογραφίας (28 RCTs / 11.890 ασθενείς) φάνηκε οτι η χορήγηση γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης σχετίζεται με (στατιστικά) σημαντικό αλλά ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΑ μακροχρόνιο όφελος, τόσο σε συμπτώματα όσο και σε δομικές βλάβες (αρθρικό διάστημα ή χόνδρο), τουλάχιστον με ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (30%) φαίνεται ότι ενδεχομένως θα αναπτύξει, μετά από οξεία COVID19 λοίμωξη, τυπική εικόνα ινομυαλγίας (με πλήρωση των ειδικών κριτηρίων διάγνωσης), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (23/8/21) με 616 COVID19 ασθενείς.