Νέα - εξελίξεις

Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας 

Για άλλη μια φορά φάνηκε βιβλιογραφικά ότι η συγχορήγηση κλασσικών αντι-ρευματικών φαρμάκων (csDMARDS, πχ μεθοτρεξάτη) με βιολογικό παράγοντα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο (περίπου 25% / HR 0.76, 95% CI 0.55-1.05) για μελλοντική διακοπή του βιολογικού σε σχέση με ασθενείς που έλαβαν βιολογικό ως μονοθεραπεία.

Η προσβολή του πνεύμονα (Διάμεση πνευμονική νόσος / ILD) αποτελεί μια από τις σοβαρές εξω-αρθρικές προσβολές της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Όπως και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί, η έκθεση ανδρών με σπονδυλαρθρίτιδα (φλεγμονώδες νόσημα της σπονδ στήλης, με χρόνια οσφυαλγία και πρωινή δυσκαμψία) σε αντι-TNF-α παράγοντα ΔΕΝ επηρεάζει δυσμενώς πιθανή κύηση που θα προκύψει στο ζευγάρι.

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ : ΕΠΩΔΥΝΟ εκφυλιστικό νόσημα των αρθρώσεων ηλικιωμένων ατόμων) θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ, πχ δικλοφαινάκη, ναπροξένη κα) ως αναλγητικά, διότι τα φάρμακα αυτά, όταν λαμβάνονται μακροχρόνια από ηλικιωμένα άτομα, είναι δυνατό να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις στο πεπτικό...

Τις περισσότερες φορές, (όχι όμως πάντα) η διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ) συνοδεύεται στις εργ εξετάσεις από την παρουσία κάποιων αυτο-αντισωμάτων (RF, ACPA/anti-CCP), τα οποία έχουν και διαγνωστικό & προγνωστικό ρόλο (η "οροθετική" ΡΑ έχει θεωρητικά χειρότερη πρόγνωση).

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την αξία χορήγησης βιταμίνης Κ για την οστική υγεία (οστική μάζα, κάταγμα), με συνέπεια να κυκλοφορούν για τον λόγο αυτό στην αγορά αντίστοιχα συμπληρώματα βιταμίνης Κ, όμως , και σύμφωνα με την τελευταία συστηματική ανασκόπηση της όλης σχετικής βιβλιογραφίας φαίνεται ότι ΔΕΝ υπάρχουν καλά αποδεικτικά στοιχεία που...

Δεν πρόκειται για μια μελέτη αλλά για ανασκόπηση της όλης σχετικής βιβλιογραφίας (16 μελέτες) και μετανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος.