Vegans & κατάγματα (!)

2021-01-01

Σύμφωνα με ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μελέτη (EPIC-Oxford), άτομα που ΔΕΝ τρέφονται με κρέας, (και κυρίως οι Vegan) βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καταγμάτων, τόσο συνολικά, όσο και σε ειδικά σημεία, όπως το ισχίο.

Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με άτομα που έτρωγαν κρέας , ο κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν για :

  • αυτούς με κατανάλωση ψαριού (HR 1.26; 95% CI 1.02-1.54), κάτι που σημαίνει 26% αυξημένο κίνδυνο 
  • vegetarians (1.25; 1.04-1.50) (25% αυξημένο κίνδυνο) 
  • vegans (2.31; 1.66-3.22) - περισσότερο από 2πλάσιος 

Tong, T.Y.N., Appleby, P.N., Armstrong, M.E.G. et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med 18, 353 (2020). Published 23 November 2020 https://doi.org/10.1186/s12916-020-01815-3