Το τσάι ...μειώνει τα κατάγματα !
Δεν πρόκειται για μια μελέτη αλλά για ανασκόπηση της όλης σχετικής βιβλιογραφίας (16 μελέτες) και μετανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος.
Πιο συγκεκριμένα, υψηλή κατανάλωση τσαγιού σχετίστηκε με μείωση κινδύνου κατάγματος κατά 14% σε σχέση με άτομα υπό μικρή κατανάλωση τσαγιού (σχετικός κίνδυνος 0.86 (0.78-0.94).
Xiang, W., Gu, K., Wang, W. et al. Osteoporos Int (2019). First Online 23 July 2019
Για την κατανάλωση καφέ, τα πράγματα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα, ισχύει μάλλον το αντίθετο
Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ 2017; 359