Οστεοαρθρίτιδα - Κι όμως "πονάει" !
Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ένα εκφυλιστικό νόσημα των αρθρώσεων (συχνά σε γόνατο και ισχίο αλλά και άκρα χείρα, χωρίς σοβαρή φλεγμονή ή αυτοάνοση διεργασία), με προοδευτική βλάβη & καταστροφή των αρθρώσεων (συνέπεια φυσιολογικής φθοράς ή κάκωσης) και κατά συνέπεια πόνο και δυσλειτουργία, πολύ συχνό σε μεγάλες ηλικίες.
Δεδομένου ότι:
- σοβαρές θεραπευτικές επιλογές δεν υπάρχουν (μικρή είναι η αποτελεσματικότητα από γλυκοζαμίνες, υαλουρινικά ή άλλες επιλογές - η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος σε σοβαρές περιπτώσεις)
- η διάγνωση αλλά και η παθοφυσιολογία είναι απλή (φθορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας)
οι περισσότεροι κλινικοί "απαξιωτικά" αντιμετωπίζουν το νόσημα αυτό.
Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψη τους ότι, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες (1), η ένταση της νόσου (burden of disease) στην ΟΑ (για την οποία δεν προσφέρουμε ουσιαστικά τίποτα θεραπευτικά) είναι παρόμοια με αυτή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) (για την οποία χρησιμοποιούνται συχνά θεραπείες με ετήσιο κόστος 10.000 Ε).
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι 6 μήνες μετά την πρώτη διάγνωση και των 2 νοσημάτων, οι ασθενείς με ΡΑ θα έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό καλά , ενώ αυτοί με ΟΑ θα εξακολουθούν να έχουν το ίδιο επίπεδο νόσου!!!!
(1) Chua, J. R., Jamal, S. , Riad, M. , Castrejon, I. , Malfait, A. , Block, J. A. and Pincus, T. (2019), Disease Burden in Osteoarthritis Is Similar to That of Rheumatoid Arthritis at Initial Rheumatology Visit and Significantly Greater Six Months Later. Arthritis Rheumatol. doi:10.1002/art.40869. First published: 20 March 2019